De fleste klisjeer har rot i en sannhet, selv om de kanskje noen ganger overdriver litt for å få frem poenget. Det klisjeene derimot ikke nødvendigvis tar hensyn til, er at ting endrer seg over tid. At IT-bransjen er mannsdominert er en av disse klisjeene som har bestått lenger enn den har fortjent. Statistisk sett er det sant at flere menn enn kvinner har søkt seg til denne bransjen, og fortsatt er det en større vekt av menn. Men statistikk er verdiløst om man kun ser på nåtid, og ignorerer trender. Ikke bare er det en fremvekst av kvinner i forskjellige deler av bransjen, det har også vært en svært god utvikling for kvinnelige gründere innenfor IT-tunge bransjer. Internasjonalt anerkjente selskaper som appear.in har en kvinne som medgrunnlegger. Det begynner å bli helt åpenbart at også i IT-bransjen er det gode ideer, godt lederskap og stå-på-vilje som er de viktigste ingrediensene for å lykkes.
Mennesker som hjelper hverandre
I alle bransjer er det sunt med en balanse i sammensetningen av ledere og team. Er alle for likesinnede er det lett å sette seg fast i kunnskaps- og meningsbobler, hvor man mangler viktige innspill for å gjøre diskusjonene bedre. Hva er det som utgjør forskjellene? Kjønn er naturligvis en åpenbar forskjell. Kvinner og menn er forskjellige både i kropp og sinn, og dyktige ledere utnytter disse forskjellene til å styrke teamene sine. Kultur er en annen, og den har sammenheng med oppvekst, vennekrets, interesser og geografi. Bydeler, land og verdensdeler har alle store variasjoner i kulturer, og disse beriker teamet. Dette er ikke en floskel, men et veldokumentert faktum: bedrifter som har allsidige team gjør det bedre økonomisk over lang tid. Det er viktig at mennesker hjelper hverandre, uansett hvilket kjønn eller kultur de andre kommer fra. finn en inspirerende mentor for å få gode råd gjennom karriæren. En riktig mentor kan være et stort steg på karriærestigen. Husk også hvordan du selv kan bidra på samme måten til de som er yngre eller mer uerfarne enn deg.
Ikke tenk svart/hvitt
Det er viktig å ikke betrakte alle mennesker i en gruppe som like. Generelle beskrivelser er ofte treffende på statistisk basis, men kan si lite om individer. Det er godt statistisk grunnlag for å si at kvinner oftere søker seg til helse- og omsorgsfag enn menn, men det betyr ikke at alle kvinner ønsker å jobbe der, eller at menn nekter. På samme måte mottar Politihøgskolen flere mannlige søkere enn kvinnelige, uten at det betyr at kvinner nekter å jobbe der, eller at alle menn vil det. Nøkkelen ligger i situasjonsbestemt lederskap: tilpass team, lederstil og kommunikasjon til hver enkelt gruppe og individ, og ikke anta at du vet hvordan en person er før du kjenner dem personlig. Slik henter du maksimalt ut av teamet. Tenk gjennom alle detaljer som kan bedre kommunikasjon og samarbeid, fra møbler til sosiale arrangementer. Jobben din som leder er å få andre til å prestere, og det får du til ved at de føler seg sett, respektert og bidragsytende.