Her skal vi se litt på de mange selskapene som er i milliardklassen, men som du sannsynligvis har aldri hørt om. For ikke alle har den samme profilen som Apple eller Microsoft. Den første vi skal se på er Assicurazioni Generali, som er verden 48 største selskap, og har en omsetning på hele 102 milliarder dollar, noe blir til 830 milliarder kroner. Når en tenker på at Norges største selskap, Statoil, har en omsetning på 700 milliarder, så kan du se for deg størrelsen på dette italienske selskapet. Det er det tredje største forsikringsselskapet i Europa og det største i Italia.
McKesson er verdens 12 største selskap med en omsetning på 192 milliarder dollar, eller 1557 milliarder kroner, det er et amerikansk distribusjonsselskap av legemidler, og disse tallene er jo helt ekstreme, og viser muligens hvor “lett” det er å tjene såpass mye penger i USA og hvor avhengige folk er av legemidler i dette landet. Verdens nest største selskap er det statlig eide kinesiske selskapet, State Grid. Med en omsetning på 329 milliarder dollar, eller 2666 milliarder kroner så er dette verdens største utstyrsprodusent. De har satset stort på produksjon av solparker, vindmøller og annen alternativ energi. Selskapet har nesten en million ansatte.
Det er mange av disse typer selskap rundt om i verden, og spesielt i Kina, som har fått en skikkelig økonomisk boost de siste årene. De var et av landene som nøt svært godt av finanskrisen som skjedde i 2008, fordi den rammet mest selskap i den vestlige verden, og Kina hadde sitt eget system som ikke hadde altfor mye med krakket her å gjøre.
Visste du hvem som produserer Apple telefonene? Du vet sannsynligvis at det er Apple som designer dem og eier merket og selger det. Men det er faktisk Hon Hai Precision Industry som produserer telefonene, altså lager dem. De er kjent under navnet Foxconn og har en omsetning på rundt 140 milliarder dollar og har over en million ansatte. Hva grunnen er til at du ikke visste så mye om akkurat dette selskapet, og at de er så viktige for Apple, er sannsynligvis fordi Apple foretrekker det sånn.
Også her i Norge finnes det flere store selskap, som ikke alle kjenner til, det er ikke alle som har direktører eller eiere som er konstant i nyhetsbildet, men foretrekker heller å holde seg anonyme og gjøre jobben sin i det stille. Men interessant er det jo definitivt.