Nå som vi ser så på mye på næringslivet og hvordan forretninger er, og hvordan næringslivet fungerer så er det kanskje en ide å se på systemet hvor alt dette opererer i. Kapitalismen er nesten et skjellsord å regne når en bruker det i en samtale. Man får inntrykket at av det er nesten som “survival of the fittest” og om du ikke er sterk nok, så dør du bare hen. Det er jo delvis riktig, men til og med kapitalismens høyborg, USA, har satt inn regelverk som skal i det minste forsøke å hjelpe folk enda litt mer om de skulle ha problemer.
Kapitalisme er et økonomisk system hvor private mennesker, og ikke regjeringen, eier selskap og eiendom. Og staten har ingenting med det å gjøre, utenom å sette på plass reguleringer for å være sikre på at alt foregår på en lovlig måte. Folk må forhandle eller jobbe for penger, og ulikt en velferdsstat, så er det svært liten hjelp fra staten. Det er et fritt marked, noe som betyr at den selgende kan bestemme prisen, satt opp i mot hva markedet er villig til å betale. Og så lenge det er ingenting galt med hvordan forhandlingene pågår, så er det ingen som har lov til å blande seg inn.
Kapitalismen gir rom for folk til å bli rike, og det er enormt spekter å jobbe innenfor, men om en faller utenfor, så er det svært lite som fanger deg opp. Så det er også et risikabelt system for mange. Det var Adam Smith og hans bok “The Wealth of Nations” som utviklet ideene om kapitalisme og det frie markedet, så Smith var en av de første som definerte dette systemet. Det som er hovedtanken bak kapitalisme er at man har lov til å selge og kjøpe fra privatpersoner uten at noen har lov til å blande seg. Man kan ansette hvem man vil til å jobbe for en, og en kan jobbe for hvem som helst, uten at noen har lov til å regulere deg eller protestere.
Det er virkelig et fritt marked og det eneste staten, eller regjeringen, kan gjøre er å regulere det. Da blir det en viss form for rettferdighet i det, og at folk som blir ansatte blir tilfredsstillende betalt. For om disse reguleringene ikke hadde vært på plass så kunne svært mange ha blitt utnyttet og ikke betalt nok for sitt arbeid, noe som hadde vært skadelig for samfunnet generelt.
Det er både oppsider og nedsider ved et slikt system, noen protesterer mot det fordi de føler at det promoterer grådighet og det verste i mennesker. Men det avhenger vel egentlig bare på hva du selv tror på, og det er vel det som styrer ens tanker om kapitalisme.