Merverdiavgift, eller forkortet MVA, er en avgift som legges på nesten alle varer og tjenester. Den kan ved første blikk være relativt vanskelig å forstå, betegnelsen «value added tax» på engelsk er nesten noe mer forklarende.
Slik fungerer MVA
Svært forenklet kan man si at merverdiavgiften er en avgift, egentlig en skatt, på den verdien som lages når er bedrift behandler eller selger en vare. Denne avgiften beregnes basert på innkjøpskostnader og utsalgspriser på en relativt enkel, men likevel relativt intrikat måte. For en bedrift A foregår beregning av MVA slik:
- Bedriften kjøper inn varer, inkludert MVA som en del av prisen. La oss for enkelhetens skyld si at de kjøper varer for 100 kroner, hvorav 20 er MVA.
- Så gjør bedriften noe med varene slik at de kan selge de videre for 200 kroner til en forbruker. Gitt at det er 25 % MVA på de aller fleste varer tilsier det at det er 40 kroner MVA i utsalgsprisen.
- Bedriften må så trekke sin inngående MVA (20 kroner) fra sin utgående MVA (40 kroner) og står da igjen med 20 kroner MVA som bedriften har krevd inn på vegne av staten.
- Bedriften betaler 20 kroner inn til staten. Det betyr altså at bedriften ikke betaler alle de 40 kroner de fikk fra forbrukeren, men bare den delen av total MVA på 40 kroner som ble generert i det leddet bedriften representerer. De resterende 20 kroner har andre bedrifter tidligere i kjeden betalt allerede.
Hvis dette hørtes helt uforståelig ut, prøv å lese igjennom de ulike trinnene en gang til. I utgangspunktet er det relativt logisk, spesielt hvis man ser for seg at de 40 kroner MVA som blir betalt i siste leddet fordeles over alle bedriftene tidligere i kjeden.
Mer om MVA
Det finnes i tillegg noen bransjer og tjenester som er fritatt for MVA. For eksempel vil helsetjenester og noe handel med utlandet ikke være MVA-pliktig. Husk likevel at for innenlands transaksjoner er MVA egentlig ikke en kostnad for bedriften før du genererer en verdi. Det er altså ikke noe problem for en oppstartbedrift å håndtere MVA, hvis du ikke har noe overskudd vil du ofte ikke bli skyldig MVA.
For mange freelancere som vurderer å starte et eget selskap, kan MVA virke avskrekkende. Et alternativ er å fakturere som privatperson, og da la noen andre ta seg av hele prosessen rundt MVA og andre avgifter og skatter. Dette kan være en praktisk løsning, men du bør likevel sette deg inn i hvordan MVA fungerer, slik at du har et forhold til hva det er for noenting. Det vil dessuten alle dine kunder forvente av deg når du sender faktura.